COVID-19 и ефектът върху асоциациите на Fespa

През изминалата седмица Fespa проведе разговори с локалните асоциации, за да обменим опит в тежката ситуация около вируса COVID-19.

България се включи в групата с Унгария и Хърватска, проведена заедно с трима души от секретариата на Феспа. Както у нас, така и в Източна Европа проблемите са едни и същи – спрели производства, затварящи печатници, а малкото, които произвеждат продукти като маски, прегради за магазини и информационни стикери, са под 50% от капацитета си. Ситуацията в цяла Европа е идентична.

Споделяме впечатленията на Graeme Richardson-Locke от екипа на Fespa, базиран във Великобритания след провеждане на разговори с повечето европейски асоциации.

„Отправяйки поглед към масовото отражение върху бизнеса и финансовата сфера, е почти невъзможно да се предвиди резултата, като се има предвид драстичния крах на борсите и факта че близо 50 0000 са кандидатсвали за Унивърсъл Кредит само в Англия през последните девет дни. Нашата надежда остава към министрите от Г7, които декларираха че ще направят всичко необходимо за постигане на баланс и икономически растеж, резистентна финансова система, както и да се запазят работните места и самият бизнес.

Тук във Феспа ние вече се изправихме пред трудното решение да отложим FESPA Global Print Expo, а ситуацията в която сме днес показва, че това е единственото правилно решение. Аз съм оптимистично настроен след като наново заявихме в Мадрид датите 6-8 октомври тази година, заедно с прилежащите изложения European Sign Expo и Sportswear Pro. Секретариатът на Феспа гледа с ентусиазъм към организирането на изложенията през тези наново планирани дати и всички ние сме благодарни на екипа на IFEMA, които ни подкрепиха в тези изключително трудни времена.

Тази сутрин се присъединих към онлайн дискусия с Феспа асоциациите от Франция, Италия, Испания, Португалия и Гърция, заедно с моите колеги от Феспа в Англия посредством Zoom платформата. Темата бе дискусия за отражението на кризата върху членовете им и как те откликват на техните искания за подкрепа.

Zoom конференцията с колегите от Южна Европа.

Всяка от страните сподели своя конкретен опит.

Енрико Барболио от Феспа Италия разказа, че в страната му случаите на COVID-19 все още не показват намаляваща тенденция, въпреки затварянето и интезивните мерки за изолация и ограничаване на инфекцията. Някои индустрии все още усилено работят, секторът за опаковане на храна и лекарства показва силна заетост, макар и доста под размера на своя капацитет. В краткосрочен план, изгледите са за силно намаляване и затруднено функциониране на търговския отрасъл. Фирмите, произвеждащи POS материали, изработват защитни стени в супермаркетите, за да се предпазва персоналът, както и подови стикери, за да се поддържа визуално необходимостта от човешкото дистанциране. Те също приканват и мобилизират колегите си да се срещат чрез Zoom и да споделят своя опит, като и да предоставят и безценна помощ там, където тя е необходима.

Пабло Серано от Феспа Испания сподели опит, сходен с този на италианските си колеги. В допълнение, той каза, че някои сектори вече работят на под 50% от мощностите си, а ситуацията постепенно се влошава. Въпреки това, фирмите заети с 3D печат, работят много усилено за да произвеждат части за респираторни апарати и лични защитни средства, необходими за преодоляване на трудната ситуация.

Пабло Дурадо от Апиграф и Фонтина Ломбардиа от Феспа Гърция изразиха безпокойство по повод ограниченията, водещи до спиране на туризма и доходите от него, тъй като и за двете страни този сектор е определящ за бизнеса.

Маррион Ферхат от FESPA Франция обясни, че с вече споменатите изключения много печатници вече са затворени и чакат плащания от правителството, за да ги подкрепят, докато най-лошата криза отшуми.

Като заключение, съобщихме за нашата собствена ситуация в Англия, където кризата е още преди своя очакван пик. Заедно с нашата FESPA UK асоциация, осъществяваща реална помощ и подкрепа на своите членове, ние искаме да споделяме идеи в мрежата и да търсим съдействие навсякъде, където то може да бъде предоставено.

През тази седмица насрочихме нови шест Zoom- срещи онлайн, за да получим обратна връзка и от останалите страни, за да осигурим форум да се подпомагаме взаимно, както и да посочим какви методи могат да се прилагат в периода на тези напрегнати дни.
–-
Zoom конференцията с нашите полска и словашка асоциации

Какво да правим през останалото време?: Докато работим от вкъщи, има някои дейности, които можем да осъществим, независимо от ситуацията, в която сме подложени на риск и се стремим да направим максималното за оцеляване на бизнеса.

Ще дойде моментът да се върнем към „нормалното“ бъдеще. Тогава все още ще сме изправени пред проблемите на климатичните промени, независимо от прилаганите, включитено наказателни мерки, за намаляване на вредните емисии. Големите корпорации ще търсят публичност на казуса и ще искат да прилагат сериозно подобрена методика.


Може би шансът е в препрочитане на данните за Целите на устойчиво развитие на Обединените нации, засягащи печатната индустрия и нейното общество.

На нашия сайт FESPA.com има детайлно академично съдържание по темата, в онлайн зоната Club FESPA за членове. Текстилният посланик на Fespa Деби Маккигън току-що направи статия за сертифицирането на дигитално отпечатания текстил. Аз бих препоръчал и платформата Twosides.info,  която също предлага важна информация за прочит. Много доставчици ще предоставят онлайн уебинари с богата информация. Току що се абонирах като тестер на web academy към Fogra.
А сега, заедно с всички мои колеги от Феспа, пожелавам на всеки от вас най-вече добро здраве и бързо връщане в нормалната работна реалност, веднага щом най-тежката фаза на заразата и ограниченията за комуникация отминат.“

Източник и снимки: fespa.com