fbpx

Покана за откриване на изложба Принт. Тест. Арт.

Кога: 13 декември, петък

Къде: галерия SeeMeOn, адрес: ул. Цар Симеон 29

Начален час: 19:00

Феспа България ще съчетаем изложбата с музика, чаша Коледно вино и малко подаръци.

Принт. Тест. Арт е авторски проект на Надежда Георгиева и Sito Studio, куратор: Мартина Стефанова, фондация Дома Арт. В партньорство с Феспа България като част от проекта ни за работа с артисти, експериментиращи с печата и печатните техники.

Събитието е част от Коледната програма на арт квартала на София „КвАРТал –  из познатите улички в карето между бул. „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Левски“ и „Сливница“ между 13-15 декември. Още от петък вечер ще можете да се разходите из квартала и да опитате греяни напитки, музика, светлини, настолни игри, базари, танци, коледни играчки, вкусотии, работилници за малки и големи.

След откриването, в рамките на трите дни ще можем да научим и пробваме техниката на ситопечата, както и да тестваме изкуството като резултат от многослойни, неочаквани процеси. Ето и програмата на изложбата:

13 декември: Откриване, парти и музика с Феспа България, 19:00 ч., @SeemMeOn29
14 декември: Работилница за гигантски тест принт, 15:00 – 16:00 ч., @SitoStudio
15 декември: Среща-разговор с гостите и артистите, финисаж, 16:00 – 17:00, @SeeMeOn29

Повече за Принт. Тест. Арт.
концептуална изложба сериграфии и обекти

Какво става, когато, вместо да изхвърлим, запазим това, което са пробите, преди да се създаде произведението? Какво става, когато в процес на тест всъщност се създаде изкуство, а една творба вече е колективна?


В Sito Studio, сериграфията се отпечатва ръчно, без машини, а хартията е винаги различна. Един от най-интересните резултати от този процес е красотата на „тестовия отпечатък“. Всеки цвят се печата отделно и поради това печатарите артисти, преди да започнат реалния тираж, често тестват първия отпечатък. За целта те работят със стари хартии, листове от предишни тиражи и недобре отпечатани образи. Тестовите отпечатъци събират един по един нови образи от различни или еднакви проекти.


През 2015 г. Надежда Георгиева (Sito Studio), привлечена от красотата на експеримента, решава, вместо да изхвърля, да събира един по един тестовете. Първоначално използва само свои отпечатъци, но с времето започва да борави с творби на все повече и повече автори, които работят в студиото. Точният списък е неизвестен. Сред авторите са Борис Праматаров, Виктория Георгиева (MOUSE), Деси Баева, Емануил Сергиев, Николай Петров (Glow), Николета Носовска, Ростислав Маринов, FontFabric и др.

Образувалите се слоеве от творчеството на разнородните артисти създават обща абстрактна работа, доближаваща се повече до съвременното изкуство, отколкото до първоначалния ѝ замисъл. Това ще изследваме на живо между 13-15 декември в галерията на @SeeMeOn29 (ул. „Цар Симеон“ 29).

Изложбата се организира в партньорство с Феспа България
Феспа България е независимо сдружение на производители на сито, дигитален, текстилен и други видове печат, на производители и доставчици на оборудване, технологии и консумативи за такъв печат, и други свързани дейности. Част от семейството на Феспа – международна асоциация с локални структури в над 37 държави на 5 континента. Феспа България подкрепя български артисти, които имат интереси в печата и експериментират с печатни техники и технологии.

С участието на творби от: Александра Георгиева, Борис Праматаров, Виктория Георгиева (MOUSE), Надежда Георгиева, FontFabric, Атанас Леваков (SAT festival), Sofia Blading, Тодор Георгиев (Letter Collective), Жана Миткова, Николета Носовска, Ростислав Маринов, Емануил Сергиев, Диана Ташкова, Деси Баева, Методи Борисов, Ралица Николова, Ана Бачева, The Laboratory Sofia, Николай Петров (Glow), Теодор Генов, Ивайло Винчев и др.

С незаменимата помощ на студентите: Александра Вентова, Вероника Димитрова, Нели Манолова, Преслава Роберт.